Beskrajna soba: Šta je ako ne tačke i boje koje se ponavljaju

tumblr_nwtwanwFRp1qzbagvo1_1280

Infinity Room – The Souls of Millions of Light Years Away by Yayoi Kusama. 2016

Lagala bih da me Yayoi Kusama ne ostavlja bez daha. Tajna je u jednostavnosti koncepta koja se ogleda u ponavljanju i tačkama koje se nižu bez kraja (kad razmišljam o tome, na pamet mi ne pada ni jedan maestralniji način da u sobu unesem beskraj). Ogledalo je izabrano kao medijum koji nepogrešivo stvara iluziju “miliona svetlosnih godina”. Tačka upućuje na pop kulturu i modu, prisupačna i dopadljiva kombinacija koju neretko vidimo.

Instalacija vraća i na stalno prisutnu ideju koja je istaknuta u naslovu jedne od autorkinih izložbi: ‘Look Now, See Forever’. Gde li mi dalje vidimo ako ne zagledani u neke zvezde, “vodilje”.

Screen-shot-2016-03-01-at-9.56.36-PM.0.0

Yoyoi je umetnica tačke, u nepogrešivoj i potvrđenoj opsesivnosti. Skrenula bih pažnju na još jedan rad koji se naziva Poništena soba, participativan projekat podignut na jedan novi nivo. Naime, poništena soba je počela kao potpuno bela prostorija, sa belim klavirom, stolicama, stolovima i voćem. Posetiocima su podeljene okrugle šarene nalepnice sa ohvabrenjem da ih zalepe na koju god žele belu površinu, koja tako u nedeljama postavke nestaje.
Transformaciju možete pogledati na Huffpost Arts & Culture

obliteration-room_full

The Obliteration Room by Yoyoi Kusama, 2011