Ekeberg park: Mesto gde šapat žena ostaje okamenjen u šumi..

ekeberg-park

“Joy” by Kirsten Kokkin

“Nobody gets changed by somebody else’s experience. What you experience will always stay with you, that is why I like to create a platform for interactions so people can experience something for themselves.”
– Marina Abramović

Postoji šuma koja je priznanje i utočište svakoj ženi zagledanoj u sebe i svoju nesputanu prirodu… koja se kreće, trči, urla sa visina Osla. Bliža je Bogu i grlatija. Tako se nađete na uskim šumskim putevima okruženi divnim i jednostavno (polu)obučenim skulpturama žena koje vas prate i šapuću.. i u tom šapatu možda i naučite nesto više o sebi. Tako sam mogla zamisliti mesto koje je kadro da pruži beskrajno ogledalo za “samodraz” i prikaže tu sliku žene koja jesi i koja šeta različitih lica i uloga ovim svetom, ponosna i laka. I eto nas, suočeni..

Gore citirane reči Abramovićeve deo su performansa koji pruža veličanstveni omaž “Kriku” Edvarda Munka na usponima Ekeberga.. gde je divlja priroda izmamila “urlik” emocija… Možda ga je izmamljivala i ranije ali je bio prigušen dok ga ponenuti umetnici nisu oslobodili i ovekovečili. Verujem da su oni koji su pogledali film i upoznati su sa delom Marine Abramović, mogli da osete snagu saglasja nje i 270 stanovnika Osla koji su uzeli učešće u performansu.
(prema rečima Munka, on je tim stazama Ekeberga šetao sa prijateljima kada je iznenada osetio strah i drhtanje, obuzet “jednim beskonačanim vriskom prirode”)

Među borovima, hrastovima, jelama, na vetru se klati i primetan broj pokretnih skulptura, koje podsećaju na suptilno lelujanje ženske duše u noći. Na očaravajuću Henrijevu “Walking Woman” ili “Venus de Milo aux Tiroirs” Salvadora Dalija čete ostati bez daha… Kako mi ne bi trebalo verovati sve na reč, suočite se i vi sa vašim dvojnicama…

Više o delima možete pročitati na zvaničnoj prezentaciji Ekeberg parka

“The couple” by Louise Bourgeois

“The couple” by Louise Bourgeois

mobius-trippel-by-aase-texmon-rygh

“Mobius trippel” by Aase Texmon Rygh

“The couple” by Louise Bourgeois

“The dance” by George Cutts

“Venus de Milo aux tiroirs” by Salvador Dalí

“Venus de Milo aux tiroirs” by Salvador Dalí

“Anatomy of an Angel” by Damien Hirst

“Anatomy of an Angel” by Damien Hirst

“Walking Woman” by Sean Henry

“Walking Woman” by Sean Henry

“Walking Woman” by Sean Henry [/caption]

Konkavt ansikt (Concave Face)

“Konkavt ansikt (Concave Face)” by Hilde Mæhlum

One comment on “Ekeberg park: Mesto gde šapat žena ostaje okamenjen u šumi..”

  1. andrijana says:

    Divno!!!!! I reci i slike!!

Comments are closed.